THAYA vinařství / Hnanice / Znojemsko / CZ

THAYA vinařství / Hnanice / Znojemsko / CZ

Je nově vznikající vinařství. Není však vinařství, které nemá historii. Vzniká transformací vinařství Trávníček a Kořínek, které má své místo na vinařské scéně světové i domácí. Jméno se mění, avšak filozofie a přístup zůstává. Nepolevuje ze svých nároků na kvalitu vína.

V současné době buduje zcela nový areál v obci Havraníky na Znojemsku. Nebude sloužit jen pro výrobu vína, ale pro jeho zákazníky nabídne kompletní služby vinařské turistiky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VINICE

V současné době hospodaří cca na 105ha vlastních vinic. Vinice se nachází v katastru pěti vyhlášených vinařských obcí ve Znojemském regionu. Jedná se o obce Hnanice, Šatov, Havraníky, Vrbovec, Dyjákovičky.

Vlastní surovina mu dává výhodu a náskok v kvalitě. Moc dobře ví, že kvalitní a zdravý hrozen je důležitým aspektem při výrobě vína nejvyšší kvality. Jeho vinice jsou obhospodařovány ve vyšším stupni integrované produkce a část vinic je v ekologickém režimu. Na vinicích se snaží o šetrnou práci v symbióze s místními přírodními podmínkami. Řez vinic a stavba keře jsou přizpůsobený pro menší výnos, ale vysokou a stabilní kvalitu hroznů po dlouhou dobu. Tyto kroky pomáhají dlouhověkosti révových keřů. Moc dobře totiž ví, že starší keře tvoří obrovský potenciál pro velká vína.

 

 

FILOZOFIE VÝROBY

Technologie ve výrobě vína se neustále vyvíjí. V současnosti probíhá stavba nového areálu, která vinařství poskytne nejmodernější technologii. Všechno začíná šetrným zpracováním a separací bobulí a jejich následné třídění. Důležitý krok ve výsledné kvalitě vína. Další kroky jako odkalení moštu, fermentace a školení vína podléhají maximálnímu nároku na kvalitu výsledného vína. Snaží se pracovat co možná nejšetrněji, do vína nezasahovat a spíše ho v podstatě vést za ruku po jeho cestě. Při výrobě pracuje s různými typy nádob. Nerezové tanky používá pro základní a svěží řady. Nevyhýbá se i vinifikaci v betonových tancích. Signaturní pro jeho prémiové řady vín je použití různých dřevěných sudů. Používá různé velikosti, typy pálení a délky sušení dřeva, aby dosáhlo optimálního výsledku pro svá vína. Toto know-how neustále posouvá kupředu. Nechce „zamrznout“, ale stále posouvat kvalitu svích vín.