
Bílé víno suché - Hodnoceno 4.4.2025 - 4,69 bodů
O nás | Kontakty | Vše o nákupu +420 739 080 154 PO-SO: 8:00-20:00
Naše vinařství leží v Kleinriedenthalu, který patří k obci Retz. Vinařství jsem tehdy převzal od rodičů v roce 1995. Pak jsme tento podnik pomalu budovali, přestavovali a rekonstruovali z klasického sudového vinařství, jak bylo u nás v krajině běžné, na jedno z předních vinařství v regionu.
Jak jsem se k vínu dostal? Rodiče mě poslali do vinařské školy do Retzu. Pak dlouho nebylo jasné, jestli podnik převezmu. Ta první jiskra byla vlastně, když jsem pracoval u Wein and Co. Ve Vídni, na specializované prodejně v pobočce Mariahilfer Strasse. Tam jsem poznal spoustu mezinárodních vín, taky jsem se je naučil hodnotit. Tehdy jsem si řekl, že to taky zkusím. Řekl jsem si: „Jdi domů a předělej podnik rodičů na kvalitu“. Tak jsem taky našel svoji radost z vína.
Moje největší radost je, když můžu přes celý rok sledovat vegetaci ve vinici. Celý proces vína pak probíhá ve sklepě, při zpracování. Největší radost je samozřejmě, když je víno v tancích, vína mi chutnají a nakonec když jsou vína v lahvích. Všímám si, že vína jsou při degustacích a prodeji dobře hodnocena zákazníky. To mi dělá radost a je to také motivace. Taky když je víno ve sklenici a dostávám pochvalu od zákazníků. A pokud přijdou k tomu také ocenění, radost je ještě větší.
To je viniční trať Breiteln, u nás nejlepší poloha na Schatzbergu. Máme tam hodně vinic. A odrůda, kterou tam nejvíc pěstujeme a kultivujeme je Grüner Veltliner. Grüner Veltliner Ried Breiteln, to je moje srdcovka. Je to Veltlín s hloubkou, s výrazem a jemností. A rozhodně mu nechybí elegance. A to je pro mě u těchhle vín taky důležité. Je to můj vlajkový Veltlín.
Na ten nejlepší si pamatuji moc dobře. Když jsem byl mladý, po pár letech co jsem převzal od rodičů firmu. A tehdy jsem se stal státním šampionem. Rakouským státním šampionem s odrůdou Ryzlink rýnský (Riesling). To byl ročník Ryzlinků. A bylo to už hodně povznášející, když jsem v Hofburgu tuhle cenu přebíral. To už pro mě něco znamenalo a to byl pro mě jeden z největších úspěchů a na ten jsem taky pyšný.
A ten nejtěžší moment? Tak to byl asi ročník 2014. Sklizeň v roce 2014. To byla velká výzva. Byl to ročník s hodně selektivním sběrem, pouze ruční práce. Velmi stresující vinobraní. A to bylo určitě jedno z nejnáročnějších vinobraní, které jsem kdy dělal. Bylo to pro nás už důležité, nějakou pověst jsme již měli. Obhájit kvalitu i v tak velmi těžkém roce. A celkově ročník 2014 byl určitě nejtěžším ročníkem v mé dosavadní kariéře vinaře. Ale bylo důležité bránit naši pověst a to se nám velmi dobře podařilo. Přispěla tomu především velká soudržnost a velké nasazení v rodině.
No, rok 2023 byl ročník s chladným a vlhkým jarem. Bylo zapotřebí více ruční práce, více práce s odlisťováním. A pak se nám léto opět ukázalo z té lepší stránky. A hlavně pak pozdní léto a podzim, srpen, září a říjen bylo ideální počasí. Perfektní podmínky pro sklizeň, které jsme dlouho neměli. Nakonec to byl dokonalý hroznový materiál. Ve sklenici můžeme letos poznávat velmi čistá vína s výraznou ovocnou chutí. S velkou jemností a spoustou odrůdových vlastností. Když bych to shrnul, tak je to báječný ročník.
Zákazníci, milovníci vína, mohou u našich vín očekávat vína s jasnou elegancí, s odrůdovou charakteristikou, s výrazem a se spoustou jemnosti. To je to, co odlišuje naše vína, která jsou po všech stránkách charakteristická a autentická, tak, jako náš region zde ve Weinviertelu kolem Retzu.
Pokud jste starší 18 let, klikněte na "Ano"