RIESLING 2023 mzv Šatov, MARTIN VAJČNER - naturální bílé víno, suché

369 Kč
Skladem

Vůně bylinek, citronu a mandlí přechází do suché, minerální chuti s lehkou strukturou a jemným dotekem sudu.

Detailní informace

Detailní popis produktu

RIESLING 2023 mzv Šatov, MARTIN VAJČNER - naturální bílé víno, suché

 

Barva vína

Barva

Světlá žlutá s jemným, přirozeným vzhledem – bez filtrace, v plné autenticitě.

Vůně vína

Vůně

Výrazně bylinková a kořenitá, s tóny citrónu, jablka a mandlí. Vůně je svěží, přírodní a zajímavě vrstevnatá.

Chuť vína

Chuť

Suchá a minerální, s přirozenou svěžestí a lehkou strukturou. Působí čistě, s výrazem terroiru a jemným dotekem zralosti ze sudového zrání.

Párování s jídlem

Párování s jídlem

Skvěle ladí s přírodní kuchyní, např. pečenou zeleninou, kozími sýry nebo jednoduchými úpravami ryb.

Ideální teplota podávání

Ideální teplota

10–12 °C – v tomto rozmezí vynikne jeho přirozená svěžest a minerální charakter.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Ryzlink rýnský (Riesling)
? Odrůda: Ryzlink rýnský
? Ročník: 2023
? Barva: Bílé
? Cukernatost: Suché
? Jakost: Moravské zemské víno
? Oblast: Morava
? Podoblast: Znojemská
? Obec: Šatov
? Viniční trať: U bunkru
? Alkohol: 10,5
? Uzávěr: korkový špunt
? Šarže / Idenfitikace: SAT/23
? Alergeny: oxid siřičitý

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

Martin Vajčner se zaměřuje na výrobu vín, ze kterých je čitelná oblast, odkud hrozny pocházejí. Každá oblast a viniční trať se vyznačuje jiným složením půdy, různou nadmořskou výškou, odlišným množstvím srážek, nebo třeba množstvím slunečních paprsků. Snaží se dělat vína taková, aby projevy všech těchto faktorů byly co nejvíce zřetelné. Příroda sama určuje, jak budou vína ve výsledku chutnat, proto minimalizuje zásahy ve sklepě. Škála barev, chutí i vůní je tak velmi pestrá a zábavná.

Zároveň se snaží, aby jeho činnost byla v souladu s přírodou i ve vinicích, kde využívá pouze biologické postřiky. Jako základ preventivní ochrany révy považuje především kvalitně provedené zelené práce.

  • Základem jeho vín jsou hrozny z tradičních viničních tratí na Znojemsku.
  • Zpracované hrozny jsou z vinic v ekologickém režimu, práce ve vinici jsou prováděny ručně.
  • Obdělávání vinice v Havraníkách realizuje podle biodynamického kalendáře Marie Thunové. 
  • Hrozny jsou sklízeny ručně s důrzem na ideální odrůdovou zralost a dobrý zdravotní stav.
  • Hrozny jsou převezeny v bedýnkách do lisovny v Hodonicích.
  • Nepoužívá mlýnkoodzrňovač, hrozny jsou šlapány nohama.

  • Rmut je macerován několik hodin až dnů na slupkách a třapinách. V případě hliněných kvevri nádob a amfor je macerace na slupkách a třapinách několik měsíců (kvevri nádoby jsou uloženy v pískovcovém sklepě v Oblekovicích; keramické amfory z Keramiky Poštorná jsou uloženy ve sklepě v Hodonicích).
  • Mošt je gravitačně odkalen a spuštěn do dubových a akátových sudů nebo skleněných demižonů.
  • Následuje spontánní kvašení díky vlastním kvasinkám z vinice.
  • Vína dlouhodobě zrají na hrubých nebo jemných kvasnicích a jsou míchány podle potřeby.
  • U vín je většinou samovolně odbourána kyselina jablečná díky vlastním bakteriím z vinohradu.
  • Vína nejsou ochuzena filtrací ani čiřením a obsahují buď velmi malé, nebo žádné množství přidané síry.
  • Před uvedením na trh leží vína v láhvích ještě nějaký čas ve sklepě.

 

Firma: MARTIN VAJČNER / CZ
Jméno: VINAŘSTVÍ MARTIN VAJČNER, Martin Vajčner
Adresa:
 
Nádražní 12, 671 25 Hodonice, Znojemská podoblast, CZ